Ny lov trådt i kraft 1. aug 2021

Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes, når boligen skifter ejer

Den nye lov, der er trådt i kraft den 1. august 2021, pålægger købere af helårsboliger og sommerhuse at udskifte eller skrotte ejendommens brændeovn, hvis den er fra før 2003. Udskiftningen skal ske senest 12 måneder, efter man har overtaget boligen.

En gammel brændeovn forurener op til fem gange så meget som en nyere, mere moderne ovn, og den nye lov skal hjælpe med at reducere forureningen fra de ældste brændeovne.

Som boligkøber er man derfor fra den 1. august forpligtet til at oplyse, om der står en brændeovn eller en pejseindsats i den bolig, du har købt. Indberetningen af oplysningen skal ske i forbindelse med tinglysningen af skødet. Er brændeovnen fra før 2003, skal den altså udskiftes

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om de nye regler, og hvordan du skal forholde dig som boligkøber – klik på link nederst på siden.

Er du i tvivl om brændeovnens alder, kan du altid kontakte din skorstensfejer, som kan hjælpe dig med at fastslå produktionsåret. Det vil også være en god idé at undersøge, om sælgeren af boligen kan være behjælpelig med at fastslå alderen. Vi er naturligvis også klar med hjælp.

Der er i alt ca. 700.000 brændeovne i Danmark. Ca. 260.000 af dem skønnes at være produceret før 2003.

Der er særlige brændeovne, som ikke er omfattet af den nye lov, og der er også visse ejerskifter, der heller ikke er omfattet af ordningen.  Se mere på Miljøstyrelsens hjemmeside – klik her.

Har du en brændeovn fra før 2003

Skal leverandøren kontaktes:

Morsø: https://morsoe.com/da/kundeservice/braendeovne/overvejer-du-at-kobe-en-bolig-med-braendeovn-eller-pejseindsats

HWAM: https://www.hwam.dk/braendeovn-ejerskifte-2003

Rais: https://www.rais.com/da/inspiration/rad-og-vejledning/ejerskifteordning-2021

Jydepejsen

Contura

Meteor